RocketTheme Joomla Templates
     

 
MLKs historik 
Texten är tagen från Jubileums böckerna, för den som är intresserad finns de att köpa på MLK's kontor.

Mariehamn Lawn-tennis Klubb, MLK, grundades den 19 maj 1928 av 23 personer vid ett möte på Socitetshuset i Mariehamn. Till klubbens första ordförande valdes Berndt Gunnar Limnell. Klubben inregistrerades i föreningsregistret den 7 september 1929, vilket gör MLK till Ålands tredje äldsta idrottsförening. Medlemsantalet uppgick då till 24 personer.

Början till traditionsrika Mariehamnsspelen fick sin början redan samma år då 9 spelare från Åbo deltog i sommartävlingen.

Invid dåvarande badhuset i Mariehamn började MLK:s historia trots att den enda tennisplan som fanns ej fyllde kriterierna. Den var 4 meter för kort vid baslinjerna. Senare byggdes banan om och erhöll internationella mått. Banan kan skönjas än i dag, belägen nedanför Sveriges konsulat på Norragatan.
1932 kan man säga att Mariehamnsspelen fick sitt bestämda datum första veckan i augusti. Mariehamnsspelen spelades i många år vid samma tidpunkt för att bara för något år sedan byta datum till sista veckan i juli mycket på grund av det stora utbudet på tävlingar vid den tidigare tidpunkten.

Tennisen på Åland väckte relativt stort intresse redan under de första verksamhetsåren. Men kriget satte för några år sin prägel även på idrotten. För att överhuvudtaget möjliggöra spel tvingades spelarna exempelvis pumpa upp gamla bollar och stränga racketen med snören.

Nya grusbanor och tälthall


Efter kriget riktade MLK blickarna västerut. Man inledde ett utbyte med Lidingö TK. Samtidigt tog tennisen fart ordentligt igen, och medlemsantalet närmade sig 100 spelare år 1950. Året efter uppvaktade därför klubben stadens myndighet för att föra fram sina önskemål och behov av nya grusbanor i Mariehamn. År 1953 kunde två grusbanor i toppskick tas i bruk i Idrottsparken. Dessa bidrog till att intresset för den vita sporten blev allt större, och året efter skrev sig MLK in i Finlands Tennisförbund. Några år senare byggdes klubblokalen i Idrottsparken.

I samma veva beviljade staden MLK dispens att disponera 20,5 timmar gratis inomhus i den nya Idrottsgården, belägen bara ett stenkast från utebanorna. Utomhus hade man redan beviljat juniorerna 100 gratistimmar samt fri hyra för Mariehamnsspelen. Samma år, 1967, spelades det första klubbmästerskapet.

Fyra år senare finansierade medlemmarna, som uppgick till cirka 200, en ny asfaltbana i Idrottsparken. Vintertid byggde man ett tält över banan, vilket gjorde att man år 1971 fick sin första riktiga inomhusbana. Intresset för att spela året runt var alltså stort trots att det inte fanns någon värme i tälthallen.

Första tränaren - egen inomhushall


År 1972 fick MLK sin första tränare. Det var Christer Hjerpe från Sverige som kom till Åland med jämna mellanrum för att i första hand träna juniorerna. Hjerpes träning gav snabbt resultat. 1975 vann Caroline Jansson de finländska mästerskapen för flickor under 12 år. Samma år hade Mariehamnsspelen cirka 150 startande tävlingsspelare.

1977 anordnade MLK de finländska mästerskapen för 12 och 14-åringar. Samma år vann klubben också en interklubbpokaltävling efter seger mot Järvenpää TS. Dessutom lade man man in en bolltexmatta som underlag i tälthallen.

1978 var ett jubileumsår. Klubben firade 50 år med att ge ut en historikskrift samt en medlemsfest på Nautical club. Medlemsantalet hade då överskridit 300.

1980 var ett stort år för MLK. Tälthallen skadades två år tidigare i en storm plus att efterfrågan på att spela tennis inomhus ökade allt mer. Därför bildades andelslaget Ålands tennis och badmintonhall där MLK tecknade andelar. Projektet för bolaget var att bygga en ny tennishall, kallad Bollhalla. Redan 1981 kunde hallen med tre tennisbanor, flera badmintonbanor samt cafeteria och fräscha våtutrymmen invigas. En del av invigningen blev kvalturneringen till Kings Cup som Finlands Tennisförbund arrangerade. Bland deltagarna kan svenske storspelaren Stefan Edberg nämnas.

 
Ökat intresse - anställd deltidstränare 
Efter att Bollhalla stod klar kulminerade intresset för tennis på Åland. Korptennisen som arrangerades för motionärer blev en stor succè. Och för att täcka behovet för alla juniorer som ville lära sig tennisens grunder anställdes ålänningen Bobo Eriksson på halvtid. 1983 hade klubben över 400 medlemmar plus att Mariehamnsspelen lockade runt 250 deltagare.

Åren efter rullade på i snabb takt. MLK fick fram flera spelare som visade framfötterna på nationell nivå. Erik Söderdahl tog över efter Bobo Eriksson 1985. Tre år senare anställdes Göran Möller som verksamhetsledare. Antalet juniorer som tränade regelbundet var över 100. Söderdahl och Möller höll sedan i trådarna för verksamheten, som bara växte, flera år framåt.


Då klubben för första gången skulle anställa en chefstränare/ verksamhetsledare på heltid 1992 gick jobbet till svenske Magnus Hjulström. Han är kvar på posten än i dag och ser till att allt fungerar. Årligen har Magnus över 100 juniorer i träning plus att han drar vuxenkurser i föreningens regi. Magnus drog också igång tennisskolan som arrangerades första gången år 1993. Redan då lockade tennisskolan 170 deltagare. Fortsättningsvis är tennisskolan en succé som blivit en viktig del av klubbens verksamhet.

Stora framgångar - över 500 medlemmar

I slutet av 1990-talet var tennisen på topp på Åland. Medlemsantalet var över 500 samtidigt som ett större antal juniorer och yngre seniorer skördade framgångar såväl nationellt som internationellt. Ett roligt inslag för alla tennisintresserade ålänningar var också turneringen Åland Classics som Alandia Topshow arrangerade i Idrottsparken fyra år i rad. Ålands Classics var en deltävling på ATP Senior Tour of Champions som lockade stjärnor som Björn Borg, John McEnroe, Yannick Noah, Mats Wilander med flera. Tävlingen lyste upp hela Åland några dagar på sommaren och för att allt skulle fungera på tävlingsarenan ställde MLK upp med ett stort antal funktionärer, linjedomare och bollkallar.

Några år in på 2000-talet kan man konstatera att tennisen på Åland övergått från en sommarsport till en vintersport. Intresset för att träna och spela på vintrarna är stort medan ganska många väljer att ta det lite lugnare sommartid. MLK:s verksamhet rullar på bra och intresset bland juniorerna är konstant stort. Klubben kan med upplägget med en chefstränare/verksamhetsledare samt flera hjälptränare inte växa mer än marginellt ytterligare. Kraften läggs därför i huvudsak på att förbättra det som finns i dag.


År 2003 firade klubben 75-årsjubileum. Även denna gång med stor medlemsfest på Nautical club. Man passade också på att ge ut en jubileumsskrift på närmare 100 sidor. Där står att läsa mer detaljer om det som nämns ovan samt mycket om allt övrigt som hänt under klubbens alla verksamhetsår. Vill du köpa ett eget exemplar av skriften är det bara att kontakta kansliet.

info

Anmälningsformulär till tennisskolan 2019-Anmälan via länken nedan!

https://forms.gle/AbJJJ9b5f5d2EkZ86

Anmälningsformulär till vuxenkurser våren 2019-Anmälan via länken nedan!

https://goo.gl/forms/OfE1rSMSVMzGFvFz1

Anmälningsformulär till juniorträning och Kids Clinic våren 2019-Anmälan via länken nedan!

https://docs.google.com/forms/d/1aWfDrAp6qB_P5u8nUNpWCNzoPJH02WVkQB0zhJmYg7U/viewform?edit_requested=true

BOKA TENNISBANOR (Bollhalla inne, ute och IP)
Vill du boka tennisbanor?
Registrera dig i onlinebokningssystemet via http://mlk.paxxad.se
I systemet bokar du och betalar din banhyra online, läs mer i manualen här- Manual bokningssystem

PRISLISTA FÖR BANBOKNING - Prislista- Alla anläggningar
Webbshop-  köp av säsongskort eller klippkort online via webbshop.
Säsongskortet gäller endast MLK medlemmar och på utomhusbanorna.

Klippkortet (motsvarar 10 timmar) gäller endast Bollhalla inomhus.
, obs- gå in på "mina uppgifter" och ändra tillval- klippkort JA för att aktivera tjänsten.

Vill man hyra abonnemang kontaktar man MLK genom Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Företag som är intresserade av suventionerade friskvårdsavtal skall kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I aktivitetskalendern nedan ser ni höstens planerade aktiviteter.

OBS. Ny aktivitetskalender för VT19

Aktivitetskalender


MLK har gått utbildningen High Five. Syftet är att skapa rutiner för att förebygga, upptäcka och hantera diskrimineringar och kränkningar i den egna föreningen. Resultatet blev en handlingsplan där vi kan vidta konkreta åtgärder om något händer. Handlingsplanen finns på anslagstavlan på Bollhalla.

 Hi5 Webbknapp Final 5 hemsida

 

 

eckerolinjen logo

viking_line_logoalandsbankenmsen_4f_kopia_copy

alcom